Вітаміни для тварин
Вітаміни – це біологічно-активні речовини, які виконують важливі функції в організмі тварин. Вони входять до складу багатьох ферментів, утворюють різні комплексні сполуки з білками, вуглеводами, жирами, гормонами, що відіграють важливу роль в обміні речовин. Вітаміни необхідні організму в малих дозах (міліграмах, мікрограмах на добу) для нормального росту й розвитку, відтворних функцій, зміцнення здоров’я, синтезу продукції. Нестача їх у кормах спричинює порушення обміну речовин, різні захворювання і навіть загибель тварин. Захворювання, спричинені відсутністю вітамінів у раціонах, називаються авітамінозами.
На практиці в тваринництві найчастіше спостерігається не відсутність вітамінів, а їх недостатній вміст в раціоні. Це призводить до прихованих форм захворювань, які називають гіповітамінозами. Вони виявляються в сповільненні росту, зниженні продуктивності, схильності до різних хвороб.
Тварини отримують вітаміни переважно з кормами, але деяка частина їх може синтезуватись в організмі (вітаміни групи В). Вітаміни поділяються на жиророзчинні (А, Е, Д, К) і водорозчинні (групи В, С).
Вітамін А
Вітамін А (ретинол) необхідний для нормального росту тварин, запобігання інфекційним захворюванням, нормалізації обміну речовин. У разі його нестачі знижується продуктивність, порушуються функції відтворення аж до безплідності, а у вагітних тварин бувають аборти або народження недорозвиненого і нежиттєздатного приплоду. Крім того, вітамін А бере активну участь у фотохімічних процесах сприйняття світла, і тому першою ознакою його нестачі є те, що тварини перестають бачити у темряві (куряча сліпота). В разі тривалої нестачі цього вітаміну вони сліпнуть внаслідок розладу рогівки ока.
Вітамін К
Вітамін К (філохінон) основна фізіологічна функція його в організмі полягає у посиленні згортання крові, він стимулює синтез протромбіну і фібриногену як основних компонентів при утворенні кров’яного згустку. Нестача вітаміну К спостерігається в основному у молодняку птиці. При цьому відбуваються крововиливи у травному каналі та печінці, у ссавців і дорослої птиці нестача вітаміну К не відмічена. З одного боку, він синтезується мікрофлорою травного каналу, а з іншого — в достатній для тварин кількості міститься у кормах.
Вітамін Е
Вітамін Е (токоферол) в організмі виконує антиокислювальну функцію, бере участь у тканинному диханні, реакціях обміну речовин, синтезі аскорбінової кислоти. Нестача його в організмі призводить до зниження статевої здатності у самців та самок; у самців спостерігається атрофія сім’яників, а у самок гине зародок і настає дегенерація яєчників.
Вітамін Д
Вітамін Д (кальциферол) приймає участь в регуляції мінерального обміну в організмі тварин. Недостача в кормі кальцію, фосфору або вітаміну Д у молодих тварин викликає захворювання рахітом, у дорослих розвивається остеомаляція або остеопороз.
Вітаміни групи В
Вітаміни групи В синтезуються вищими рослинами, мікрофлорою шлункового тракту, бактеріями і дріжджами. Препарати цих вітамінів використовують для збагачення преміксів, БВД, комбікормів. Потреба в цих вітамінах зростає при напруженій фізичній роботі, вагітності, наявності антагоністів, інфекціях, цукровому діабеті і т.д.
Нестача вітаміну В1 (тіаміну) спричиняє у тварин втрату апетиту, захворювання нервової системи, затримання росту, порушення обміну речовин тощо. На вітамін В1 багаті дріжджі, висівки, макуха і шрот, зелені корми, зерно тощо. Вітамін В2 (рибофлабін) – стимулятор росту, антиінфекційний, бере участь в процесах тканинного дихання. Він покращує гостроту зору, стан нервової системи, шкіри, слизових, функції травлення. У разі недостачі В2 синтез білків в організмі уповільнюється, погано засвоюються із корму триптофан і жири. Вітамін В3 (пантотенова кислота) необхідний для забезпечення вуглеводного і жирового обміну, всмоктування білку, посилення перистальтики, нормального функціонування щитовидної залози і наднирників. В організм цей вітамін потрапляє від бобових рослин, трав’яної муки, зернових кормів і відходів їх переробки, овочів, дріжджів. Вітамін В12 (ціанкобаламін) — єдиний, до складу якого входить метал — кобальт. Він відіграє важливу роль у кровотворенні, синтезі нуклеїнових кислот та амінокислот, бере участь у вуглеводному і жировому обмінах та інших процесах. Міститься лише в кормах тваринного походження і синтезується тільки мікроорганізмами шлункового каналу за наявності кобальту в раціоні.
Велике значення в життєдіяльності організму тварин мають й інші групи товарів групи В: В5 (нікотинамід), В4 (холін), Вс (фолієва кислота) та ін.
До водорозчинних належить і протицинговий вітамін С (аскорбінова кислота). Він бере активну участь в окислювально-відновних реакціях, інактивації токсичних речовин, впливає на функцію залоз внутрішньої секреції, забезпечує дихання клітин, поліпшує засвоєння заліза, посилює захисні функції організму.